MarketingMariner keramika
Vijesti

Austrijski veleposlanik Nj.E. Josef Markus Wuketich u nastupnom posjetu PGŽ i Rijeci

AUT-veleposlanik

Predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke održali su zajednički prijem za austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj Nj.E. Josefa Markusa Wuketicha u sjedištu Primorsko-goranske županije.

Veleposlanika Wuketicha, u čijoj su pratnji na prijemu sudjelovali Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu i Georg Gavrilović ml., počasni konzul u Rijeci, primio je župan Zlatko Komadina, dok mu je u ime Grada Rijeke dobrodošlicu zaželjela zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Župan Komadina i zamjenica Krpan istaknuli su tradicionalno dobre odnose Austrije i Hrvatske koji su vidljivi kroz značajnu robno-gospodarsku razmjenu, kulturnu suradnju i turističke boravke. Predstavljajući profil Primorsko-goranske županije, župan je govorio o velikim ulaganjima Republike Hrvatske u lučku i prometnu infrastrukturu u gradu i županiji te je izrazio nadu da će se nakon rješavanja teretnog, pažnja posvetiti i putničkom prometu, naglasivši važnost da se pojačaju aktivnosti vezane uz željeznički koridor 5A prema Beču.

Zahvalivši domaćinima na prijemu, veleposlanik se osvrnuo na činjenicu da je Republika Austrija među najvećim ulagačima u hrvatsko gospodarstvo, a gotovo 800 austrijskih tvrtki zapošljava oko 35.000 ljudi u Republici Hrvatskoj. Govoreći o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, osvrnuo se na dugogodišnju uspješnu suradnju u kulturi, izdvojivši nekoliko programa Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a pogotovo izložbu „Nepoznati Klimt“.

MarketingMariner keramika

Uz župana i zamjenicu gradonačelnika, na prijemu su sudjelovali Mladen Brajan, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije i Jana Sertić, pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.
Pročelnica Sertić izdvojila je recentna ulaganja u komunalnu infrastrukturu i poduzetničke zone, kulturni, zdravstveni i, uskoro, nautički turizam te je istaknula rastući sektor IT industrije. Također se osvrnula na gospodarski profil Rijeke u kojem dominira tzv. plava industrija, odnosno prateće djelatnosti vezane uz lučki i pomorski promet.
Privremeni pročelnik Brajan osvrnuo se na mogućnosti suradnje između Primorsko-goranske županije i Republike Austrije istaknuvši aktivnosti u zdravstvenom turizmu koji je okrupnjen kroz multidisciplinarni Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, ali i potencijal drvne industrije Gorskog Kotara te napore da se proizvodnja sirovina nadogradi proizvodnjom finalnog proizvoda koji donosi i najveći profit.
Sudionici su se složili da je budući kontakt iz područja drvno-prerađivačke industrije i zdravstvenog turizma uz organizaciju radnih sastanaka izvrstan korak prema dodatnom jačanju međusobnih veza.
„Zajednička povijest stvorila je mnoge kulturološke i gospodarske poveznice, a Gradišćanski Hrvati su most između naših zemalja“, zaključio je veleposlanik Wuketich.

55555
MarketingMariner

Zadnje novosti

To Top