MarketingMariner keramika
Kultura

Art-kino otvara novi čitateljsko-filmski klub

art-kino

Čitaju se domaći romani i gledaju njihove filmske adaptacije

Art-kino poziva sve zainteresirane posjetitelje, ljubitelje filma i knjige, da se učlane u čitateljsko-filmski klub programa Adaptacija. Čitanje filma. Broj članova kluba je ograničen, a uvjeti za sudjelovanje su jednostavni – želja za druženjem, razgovorom i raspravom o domaćim knjigama i filmovima. Prijave se zaprimaju do petka, 11. lipnja u 12 sati ili do popunjavanja dostupnog broja mjesta

Art-kino pokreće novi čitateljsko-filmski program Adaptacija. Čitanje filma koji od lipnja do listopada ove godine donosi ukupno deset termina – pet književnih, pet filmskih – posvećenih domaćim književnim klasicima i njihovim filmskim adaptacijamaTom se prigodom u Art-kinu osniva čitateljsko-filmski klub koji će svim zainteresiranim posjetiteljima postati mjesto susreta, druženja i rasprave o vrijednim domaćim književnim djelima koja su temelj jednako uspješnim filmovima.

Svakog od narednih pet mjeseci u fokusu programa bit će jedan književni predložak i njegova adaptacija. Prvi termin u mjesecu rezerviran je za sastanak čitateljsko-filmskog kluba na kojem će članovi i članice kluba, u društvu voditelja Zorana Krušvara, sudjelovati u diskusiji o pročitanoj knjizi. Čitatelji/-ice će potom samostalno sudjelovati u književnom online kvizu kako bi dobili pozivnicu za filmsku projekciju – adaptaciju pročitane knjige, što je ujedno i drugi termin održavanja programa.

Uz projekciju filma, drugi susret donosi moderiranu čitateljsko-filmsku tribinu publike s piscima, redateljima, scenaristima i ostalim umjetnicima i stručnjacima, blisko povezanima s književnim i filmskim djelom na repertoaru tog mjeseca.

Lipanjska tema – Što je muškarac bez brkova?

Program Adaptacija. Čitanje filma s radom kreće krajem lipnja uz književni i filmski klasik domaćeg komičnog žanra – Što je muškarac bez brkova – roman Ante Tomića i istoimenu adaptaciju u režiji Hrvoja HribaraPrvi sastanak čitateljsko-filmskog kluba Art-kina na temu Tomićeva romana zakazan je za četvrtak, 24. lipnja u 20 sati u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu Kapucinskog samostana (ulaz kroz Art-kino), a projekcija filma Što je muškarac bez brkova na programu je u utorak, 29. lipnja u 21:30 sati, kojoj će prethoditi moderirana čitateljsko-filmska tribina uz gostovanje pisca Ante Tomića i redatelja Hrvoja Hribara, s početkom u 19:30 sati.

Učlanjenje u čitateljsko-filmski klub u tijeku!

Art-kino poziva sve zainteresirane posjetitelje, ljubitelje filma i knjige, da se učlane u čitateljsko-filmski klub programa Adaptacija. Čitanje filma uz ispunjenje prijavnice koja se nalazi na mrežnoj stranici Art-kinaBroj članova kluba je ograničen, a uvjeti za sudjelovanje su jednostavni – želja za druženjem, razgovorom i raspravom te čitanjem i gledanjem filmova. Prijave se zaprimaju do petka, 11. lipnja u 12 sati ili do popunjavanja dostupnog broja mjesta.

MarketingMariner keramika

Književnost predstavlja neiscrpno vrelo za filmsku umjetnost pa su brojni filmovi nastali upravo kao adaptacija određenog djela iz svjetske i domaće književnosti. Kako Art-kino u svom sastavu ima i Specijalnu filmsku knjižnicu u sklopu koje održava komplementarni program kojim se promovira filmska literatura i potiče na proučavanje i raspravu o filmu, tako će se i ovim programom nastaviti raditi na popularizaciji knjižnice, ali i čitanja jer knjižnica Art-kina u svom filmskom fundusu ima i književne predloške.

Dovodeći u odnos književnost i film, Adaptacija. Čitanje filmapokrenut će dijalog književnika, scenarista, redatelja i publike te time pokušati povećati interes sudionika za literaturu i film. Pritom će se nastojati proširiti razumijevanje pojma adaptacije, kako bi se stvorilo upućenijeg čitatelja i gledatelja. Usporedbom sličnosti i razlika izražajnih sredstava književnosti i filma sudionicima će se osvještavati njihova čitalačka i gledateljska iskustva, a sve u društvu samih autora djela i ostalih filmskih i književnih znalaca.

Program Adaptacija. Čitanje filma odvija se uz financijskupodršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Prenosi Fiuman.hr.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top