MarketingModerato
Politika

ANKETA: Prognoziramo rezultate izbora

izbori

Sudjelujte u anketi i dajte svoj glas prije nedjelje

Glavni urednik RivijeraNews i politički analitičar Domagoj Tramotnana za portal Fiuman.hr prognizirao je rezultate izbora. U velikoj analizi objavljenoj večeras, Tramontana predviđa da će relativni pobjednik izbora biti HDZ-a kojemu će prenost ispred Restart koalicije donijeti glasovi dijaspore. Zanimljivosti ima i u 8. izbornoj jedinici.

Iako prije samo mjesec dana to nije bilo sasvim izgledno i Hrvatsko je prijetio scenarij Srbije koja u svom parlamentu ima savega 3-4 opcije, budući saziv Hrvatskog sabora mogao bi biti vrlo heterogen. Mogli bi se tu naći istinski ljevičari iz Radničke fronte i Nove ljevice, liberalne opcije poput stranke Pametno, populisti kao što su Miroslav Škoro, Marin Miletić i Dalia Orešković pa sve do krajnje desnice koju predstavljaju Hasanbegović i Zekanović. Bračni par Raspudić, Tomislav Tomašević i poneka svjetla točka iz mainstream stranaka dat će sabornici posebnu zanimljivost.

Devet mandata Restartu, tri mandata HDZ-u, Možemo! i MOST s po jednim zastupnikom u Hrvatskom saboru

U osmoj izbornoj jedinici Restart koalicija neće ostvariti očekivani rezultat te će osvojiti devet mandata. Drugi će biti HDZ s tri mandata, a po jedan mandat bi mogli osvojiti Možemo! i MOST. Bez mandata u saboru ostat će netko od SDP-ovih kapitalaca Jovanović – Obersnel – Grbin iako će sva trojica biti blizu 10 % glasova liste. Preferencijskim glasovima će iz utrke izbaciti gradonačelnika Krka Darija Vasilića čime bi PGS mogao ostati izvanparlamentarna stranka. HDZ-ovci će preferencijskim glasovima pomjeriti svoju listu te bi ovdje moglo doći do većih iznenađenja.

Na državnoj razini pobjednik izbora bit će HDZ kojemu će jedan ili dva mandata više od Restart koalicije dati dijaspora. Buduću vladu mogli bi sastaviti s Domovinskim pokretom te bi u prvih šest mjeseci do godine dana moglo sve proći bez većih trzavica. A onda je sve moguće. Birači će u nedjelju odlučiti o budućnosti Hrvatske i sve prognoze mogle bi pasti u vodu. Niti jedna prognoza i niti jedna analiza nije dobra kao prebrojavanje glasova nakon izbora.

MarketingModerato

Za koga ćete glasati na izborima 05. srpnja?

Prikaži rezultate

Loading ... Loading ...

55555
MarketingZlatko Komadina

Zadnje novosti

To Top