Marketing
Politika

Analiza izbora za VMO (2. dio): Sve je samo generalna proba

Fernando Kirigin Ivo Dujmić

Političari su svagdje isti, obećaju da će sagraditi most i ondje gdje rijeka ne prolazi.

Nikita Hruščov

Nakon prvog djela analize izbornih rezultata za Vijeća mjesnih odbora u Opatiji u kojima je bilo riječi o onome što smo istinski dobili nakon izbora, u drugom se djelu bavimo politikom. Prvi su pobjedu na ovim izborima proglasili nezavisni. «Savez nezavisnih lista Opatija je bitna na izborima za mjesne odbore osvojio je ukupno 28 pojedinačnih mandata, najviše od svih stranaka i nezavisnih lista», napisao je na svojoj službenoj Facebook stranici opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. 

 

Međutim, jedan drugi savez osvojio je više mandata. Savez SDP-HSU-AM-UK osvojio je istom logikom 35 mandata. Uskoro je pobjedu proglasio i SDP čiji je predsjednik Fernando Kirigin na konferenciji za medije utvrdio da je SDP «pojedinačno najjača politička opcija u našem gradu», što bi uz upotrebu prstohvata političke korektnosti nazvali blagom neistinom. SDP je pojedinačno osvojio 25 mandata, što je manje od 28 mandata jedinstvene neformalne političke opcije pod Dujmićevom paskom. U neposrednom srazu s političkim opcijama bliskih Ivi Dujmiću, SDP-ov savez izgubio je svugdje osim u MO Kosovo.

izravan sraz

Dujmićeve nezavisne liste ostvarile su pobjedu u pet od osam mjesnih odbora na kojima su se pojavile te će istima vrlo vjerojatno dati svog predsjednika. Dobar rezultat nije izostajao u MO Centar 1 gdje su za tri glasa izgubili od Kvarnerske inicijative nositelja Ante Štampalije, također nezavisne opcije. U Voloskom su također bili solidni, a izgubili su od još jedne nezavisne liste, one Damira Kramarića. Jedini poraz doživjeli su na Kosovu. Nezavisna lista Ivana Rumca «za dlaku» je pobijedila u MO Ičići. Valja spomenuti i još jednu nezavisnu listu – NL Mateja Blažića koja je u Iki osvojila dva vijećnička mandata.

SDP usprkos proglašenoj pobjedi ima mnogo razloga za nezadovoljstvo. Na izbore su izašli u svih 14 mjesnih odbora sa svojim partnerima HSU-Unija Kvarnera-Akcija mladih, a apsolutnu pobjedu su ostvarili u samo četiri. Kosovo ostaje srce SDP-a gdje su ostvarili uvjerljivu pobjedu zahvaljujući senatorima Branku Močibobu i Dušanu Koturu. Belveder, Centar 2 i Tošina poprišta su SDP-ovih pobjeda nad HDZ-om koji u ovoj borbi nije imao nikakvih šansi. Relativnu pobjedu ostvarili su i na Punta Kolovi gdje bi mogli dati svog predsjednika. Solidan je rezultat bio u Pobrima gdje su osvojili tri mandata, ali vrlo vjerojatno izgubili predsjednika te u Dobreću s dva mandata. Na svim drugim mjestima doživjeli su poraze. Predsjednička mjesta  zadržali su u MO Kosovo, MO Kosovo, MO Tošina, dobili su MO Centar 2, a izgubili po svemu sudeći u MO Poljane i MO Pobri. U usporedbi s izborima 2015., kao stranka su izgubili jednog vijećnika.

MarketingMNK Gorovo

rezultati

HDZ, iznenađujuće, nije proglasio izbornu pobjedu. Izgubili su svugdje, ali oni su na ove izbore izašli svjesni da neće ostvariti značajan rezultat. Ukupno 10 mandata nije uopće loš rezultat za desnu opciju. Najbolje je prošla lista u MO Centar 2 nositelja Marina Žepine koji na mala vrata ulazi u političku arenu. S tri osvojena vijećnička mjesta i 30 glasova, ostvario je najbolji HDZ-ov rezultat na ovim izborima. Izgleda da je Marko Ćorić napokon pronašao ravnopravnog stranačkog suradnika i novo lice stranke s kojim bi mogao krenuti po treći vijećnički mandat na lokalnim izborima 2021.

Akcija mladih nalazi se na dilemi. Antirežimska stranka koja bi trebala okupljati tzv. protestne glasove na proteklim je izborima u utrku ušla rame uz rame s mainstream SDP-om te je samo jedan njihov predstavnik izborio mandat u VMO. S druge strane u MO Vasanska izašli su samostalno i ostvarili relativnu pobjedu te vrlo vjerojatno dali budućeg predsjednika VMO. Iako izbori za VMO nisu mjerilo niti premise prema kojemu treba donositi zaključke, oni bi mogli poslužiti kao dobar pokazatelj za skorašnje lokalne izbore.

Jedini apsolutni gubitnik na proteklim izborima je IDS. Ne samo da su osvojili mizernih sedam mandata, izgubili su sve izborne bitke u kojima su se natjecali. Solidan rezultat ostvarili su  samo u Ičićima gdje su za tri glasa poraženi od nezavisne liste Ivana Rumca, ali izgubili su i dugovječnog predsjednika VMO. Usporedbe radi, na izborima 2015. ostvarili su čak 32 mandata.

odnosi snaga

Sve je to politika. Broje se mandati, proglašavaju pobjede i prstom upire u poraženog. Rasprave u medijima tek su započele, a predizborni folklor uskoro će zahvatiti sve pore društva. Tek nekoliko entuzijasta izborilo se za svoja mjesta u vijećima mjesnih odbora te će u još jedan četverogodišnji mandat krenuti poput Don Quijotea na vjetrenjače. Mjesni odbori trebali bi biti nešto sasvim drugo. Trebali bi biti posrednik između građana i glomaznog sustava lokalne samouprave, pomoć za rješavanje gorućih problema, učinkovito tijelo koje pravovremeno reagira na upite građana i istinsko predstavničko tijelo građana pojedinog naselja. Čini se da da su izbori za vijeća mjesnih odbora u Opatiji političarima poslužili samo kao generalna proba za lokalne izbore 2021. Matematika jest neumoljiva, ali pobjednika na ovim izborima nema. Samo gubitnika. To su građani koji nisu izašli na izbore i izborili se za sve ono zbog čega cijelo vrijeme «njurgaju». Ne kaže se uzalud da narod ima vlast kakvu zaslužuje.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top