MarketingMNK Gorovo
Politika

Analiza izbora za VMO (1. dio): Jesu li Opatijci gubitnici?

izbori-eu-101

«Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti.»

                                                Grunf

Analizirati rezultate izbora nezahvalan je zadatak. Iako matematika jest egzaktna znanost, ona nam pri analizi izbornih rezultata može poslužiti samo djelomice. Pri rješavanju matematičkih zadataka možemo se poslužiti različitim formulama i postupcima, ali rezultat je uvijek jedan – isti za svih. U politici nije tako, pri rješavanju zadataka i upotrebi različitih metoda, rezultati se uvelike razlikuju. Pobjeda na izborima ne ovisi samo o matematici, već o perspektivi i gledištu na stvar. Tako se pobjednicima na izborima proglašavaju mnogi, a tek je rijetko tko gubitnik.

izb

Izbori za Vijeća mjesnih odbora  koji su na području 14 Mjesnih odbora Grada Opatije održani prošlu nedjelju pokazali su nam upravo to. Nakon izbornih rezultata pobjednicima su se proglasili svi sudionici izborne utrke. Iako su svi dobili iste rezultate, svatko ih je protumačio na različit način. Pobjednici su tako postali svi, a gubitnici – građani Grada Opatije.

Što smo uistinu dobili od ovih izbora?

Mali odaziv birača

Teza da izbori za mjesne odbore ne zanimaju Opatijce pokazala se točnom. Na izbore je izašlo nešto manje od 1900 birača, manje od 20 % od ukupno upisanih. Usporedbe radi, kandidata je bilo 319. Doduše, odaziv birača U Iki i Voloskom bio je iznenađujuće visok, čak 47 odnosno 39 %, ali odaziv birača po izbornim jedinicama bio je poražavajući. Posebno nezainteresirani bili su birači u Centru 2 (9 %) i u Belvederu (10%). Razlozi su mnogi. Od toga da su ljudi rezignirani stanjem u društvu i da preziru politiku, do onih trivijalnih – da je nedjelja bila prekrasan dan za uživanje s obitelji na Marunadi. Istine radi, motivacija za izlazak na birališta biračima je bila tek neposredna komunikacija s kandidatima. Vodeći se načelima izborne promidžbe upotrebom jednostavne matematike dolazimo do zaključka da je svaki kandidat mobilizirao šest birača.

Pad broja stanovnika

MarketingMNK Gorovo

Mali odaziv birača je odraz jednog drugog – mnogo ozbiljnijeg problema. Opatija rapidno gubi stanovništvo. Čak 11 od 14 mjesnih odbora na izborima 2019. Imalo je manje upisanih birača u odnosu na izbore 2015. ili lokalne izbore 2017. Posebno zabrinjavajuće što u Centru 1 živi gotovo stotinu birača manje. Porast broja birača bilježe prigradska naselja Dobreć, Pobri i Tošina.

Povećati nadležnosti, smanjiti broj mjesnih odbora i broj vijećnika

Iako Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prilično široko i jednostavno opisuje funkcije i nadležnosti mjesnih odbora, potrebne su korjenite promjene. Za promjene je potrebno mijenjati Statut Grada Opatije. Postoji mnogo toga što bi trebalo promijeniti. Za početak to su nadležnosti i zadaci mjesnih odbora. Mjesni odbori trebali bi imati veću ulogu u rješavanju komunalnih i prometnih problema te mogućnosti utjecanja na prostorno uređenje svog naselja. Sukladno zakonskim propisima, Grad može i trebao bi povjeriti neke od poslova iz svog samoupravnog djelokruga mjesnim odborima i samim time rasteretiti posao svojih stručnih službi. Naravno, to povali za sobom i pitanja financija te bi mjesni odbori trebali imati i veće proračune. Samim time povećao bi se interes javnosti te bi veći odaziv birača i više kandidata bili neminovni, a izbori za Vijeća mjesnih odbora ne bi bili samo protokolarne prirode.

Nadalje, broj mjesnih odbora treba smanjiti. Odaziv birača na izbore i rezultati rada VMO iz godine u godinu pokazuju nam da su neki mjesni odbori sama sebi svrha te da ih je potrebno ukinuti. Spajanje nekih mjesnih odbora nužno je da sustav profunkcionira. Sličnost problema s kojima se stanovnici određenog naselja susreću, još je jedan razlog «okrupnjivanja» mjesnih odbora. Svako naselje treba imati svoj mjesni odbor. Međutim, Ika i Oprić stoljećima su jedna cjelina. Od Punta Kolove, preko Vasanske, Centra 1 Centra 2 pa sve do Belvedera proteže se tzv. centar Opatije. Volosko već godinama traži status naselja, a uz Tošinu i dio Belvedera tvorili bi jednu zaista funkcionalnu sredinu. Vrijedi razmotriti.

Broj mandata u Vijećima mjesnih odbora treba smanjiti. Sedam vijećnika po mjesnom odboru ne čini se mnogo, ali u praksi se rijetko kada događa da se sjednice VMO odvijaju u punom sastavu. Ponegdje, s petnaestak glasova čovjek može postati vijećnik u svom mjesnom odboru. No, nelogičnosti tu tek počinju. Statutom Grada Opatije i Zaključkom nekadašnjeg Gradskog poglavarstva regulirano je da MO Dobreć (344 upisana birača) i MO Ika (299 upisanih birača) imaju sedam vijećnika, a MO Punta Kolova ( 417 upisanih birača) i MO Tošina (845 upisana birača) imaju pet vijećnika. Valja ograničiti broj vijećnika na pet ili utvrditi jasne kriterije po kojima veći mjesni odbori imaju više vijećnika, a manji manje.

Bez ovakvih rješenja i ozbiljnom pristupu stranaka kampanji, odaziv birača na izbore i sama svrha mjesnih odbora dovodi se u pitanje. Političari pretvaraju ove izbore u još jednu predstavu za birače. O politici i tome slično pročitajte u drugom nastavku.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top