MarketingModerato
Na kafe

Alen Sršen (NEZ.): Opatiji treba više altruizma, kreativnosti i zajedništva

170264211_772731786972419_4034486545638027756_n

Alen Sršen novo je lice na opatijskoj političkoj sceni. Riječ je o čovjeku koji dolazi iz realnog sektora, svoje veliko iskustvo želi uložiti u boljitak Opatije

Do sada ste radili u realnom sektoru, što vas je ponukalo da se okušate u politici?

Uskoro će biti 30 godina da živim u Opatiji i ne mogu se oteti dojmu kako bi grad puno bolje funkcionirao, izgledao i kotirao da je u izvršnoj vlasti puno više odgovornosti, sposobnosti, poštenja, altruizma, kreativnosti i zajedništva.

Poticajne navike koje sam stekao u privatnom biznisu mogle bi se jednostavno implementirati u gradske institucije i poslovanje tvrtki u vlasništvu i suvlasništvu grada. Jedna od ključnih metoda koju bih zasigurno primijenio je iznimna fiskalna odgovornost i transparentnost kada govorimo o financijama grada te empatija, razumijevanje i uvažavanje kada govorimo o sugrađanima. Složit ćete se sa mnom kad kažem kako se Opatiji mora dogoditi promjena, ponajviše strukturna, intelektualna i kadrovska. Uspješno poslovati u realnom sektoru podrazumijeva strateški planirati i upravljati razvojem, a ne prepustiti stvari stihiji kao što rade danas gradski oci.

Iako ste se kandidirali kao nezavisan kandidat, sudeći po Vašem Facebook profilu slobodni smo zaključiti da ste skloni desnom političkom svjetonazoru. Mislite li da imate realne šanse za pobjedu u sredini sklonoj lijevoj političkoj opciji?

Iznimno poštujem svačije pa i drugačije razmišljanje, no držim da niste u pravu kada me, slobodnom procjenom, želite negdje politički svrstati i žao mi je što ste površnim pregledom mog Facebook profila stekli krivu predodžbu o meni i mojem ljudskom i moralnom habitusu. Smatram se slobodnomislećim stanovnikom planeta zemlje, koja je okrugla, kojeg su roditelji odgojili da voli ljude i život. Podjele na lijeve i desne, koje spominjete u pitanju, su nas nažalost dovele do situacije da ljude više ne dijelimo na dobre i manje dobre, već kojoj političkoj opciji pripadaju. Izgleda kako čovjek u 21. stoljeću nema pravo biti istinski neovisan, odnosno da bude, kako bi njemački filozof Carl Jaspers rekao, „čovjek koji želi postati čovjekom“.

Kako ste se u svojem pitanju dotaknuli i Opatije kao sredine koja je sklonija lijevoj opciji htio bih reći kako držim da ste djelomično u pravu s obzirom na to da su povijesna događanja na Liburniji uvelike utjecala da je to tako, ali i kako su se stekli uvjeti da birači na izborima konačno imaju mogućnost odabira neovisnih kandidata bez stranačkog predznaka i kako će boljitak donijeti kandidat sa sveobuhvatnim programom u odnosu na one koji se kriju iza plavih ili crvenih stranačkih zastava i univerzalnih programa koji se prepisuju iz godine u godinu. Osjeća se kako nam je promjena sve bliže i kako joj samo trebamo dati priliku.

Nakon vaše kandidature pojavila se informacija da živite u Lovranu, a ne u Opatiji, što imate reći na tu temu?

Stanovnik sam Opatije još od 1993. godine i ne bih komentirao objave onih „savjesnih“ koji „vide trunu u oku brata svoga, a ne opažaju brvno u oku svome“.

Hoćete li uz kandidaturu za gradonačelnika istaknuti i Vašu nezavisnu listu.Tko su vaši najbliži suradnici koji će biti na listi?

Kako sam već objavio kandidaturu za gradonačelnika Grada Opatije htio bih opatijskoj javnosti u nekoliko riječi predstaviti agendu građanske inicijative „Promjena“ kojoj sam na čelu. Objavom političkog programa „Promjene“ na mrežnim stranicama (alensrsen.from.hr) i na Facebooku (Promjena.) negdje sredinom siječnja ove godine bili smo prvi koji smo izašli s planom izgradnje jedne nove, interaktivne opatije koja uključuje digitalizaciju gradske uprave, financija i odnosa s građanstvom, vizualna rješenja zapostavljenih dijelova grada i problematičnih prometnih prijelaza, suzbijanja depopulacije i „bijele kuge“, kao najvećeg problema grada, do obrazovne reforme koja će razumjeti potrebe tržišta. Osim što ćemo pobjedom na predstojećim izborima Opatiju pomaknuti s basic na level 2.0 mi u „Promjeni“ već neko vrijeme zapravo i funkcioniramo na tom principu.

Direktor kampanje Mario sjedi u Helsinkiju i ravna mladim, ali vrlo potentnim timom. Jutra su nam predviđena za kolektivni brainstorming, ako naši studenti/apsolventi/zaposleni nemaju predavanja odnosno praksu ili posao, dok su popodneva rezervirana za grupne sastanke i donošenje strateških odluka. Kad smo krenuli u kampanju kao „Promjena“ mnoge je vidno bio strah od postojećeg političkog establishmenta, no s vremenom su se stvari promijenile i sada, iz dana u dan, primamo nove članove bez obzira na društveni ili ekonomski status kao i nacionalnu pripadnost. Kao najstariji u timu (46) često odlučivanje prepuštam mlađima i jedino što im ne dozvoljavam je da me oslovljavaju s „barba“….

20181204_104703

U Vašem programu digitalizacija je apostrofirana kao jedna od ključnih stvari, isto u svom programu spominje i aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić, što Vi nudite više/drugačije?

Kada je nedavno moj protukandidat i uskoro bivši gradonačelnik Ivo Dujmić izašao s objavom o Opatiji bez papira bilo nam je jasno kako je bezočno otuđio naše intelektualno vlasništvo, odnosno dio našeg političkog programa koji se odnosi na digitalizaciju grada. Zapravo je plagirao ono vidljivo što smo tekstualno napisali u programu koji smo dignuli online 26.01.2021. godine. Ono što nije uspio plagirati su načela vertikalne i horizontalne integracije iste, princip funkcioniranja sustava za odnose s građanstvom te razradu strategije uvođenja transparentnog proračuna ograničenog Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Sad se zasigurno pitate kako smo sigurni da smo pokradeni odnosno plagirani?

MarketingModerato

Dovoljno je prelistati web stranicu Grada da bi ste shvatili kako se namjerno ignorirajunapredna informatička rješenja kako bi, uskoro bivši gradonačelnik Dujmić, proveo totalnu diktaturu, svojstvenu komunističkim vremenima, do kraja. Zamislite jedan grad u 21. stoljeću koji je od prije nekoliko dana nositelj povelje „Grad za mlade“, a koji komunicira s javnošću isključivo preko privatnog Facebook profila gradonačelnika koji, kako svjedoče neki, nije u stanju niti samostalno upaliti računalo.

Kad „Promjena“ preuzme vođenje Grada i ja mjesto gradonačelnika Grad će odmah započeti komunicirati sa svojim građanima i inima na tri glavne društvene mreže. Uvest ćemo informatički sustav za upravljanje odnosima s građanstvom i partnerima u kojem će svaki djelatnik dobiti kod koji ga povezuje s poslom kojeg obavlja, komunikacijom s klijentima i predmetima koji su mu dodijeljeni tako da ćemo u svakom trenutku znati gdje se predmet nalazi i u kojoj je fazi dovršenosti. Cilj implementacije sustava je vraćanje povjerenja građana u gradske službe, uvođenje standarda i prepoznavanje Grada i njegovih službenika kao servisa kojeg oni plaćaju. Sustav upravljanja odnosima s građanstvom će sve pritužbe preusmjeravati na mail adresu gradonačelnika koji će biti zadužen da iste rješava sukcesivno kako budu pristizale. Mjesečne koordinacije s predsjednicima mjesnih odbora također će se voditi preko ovog sustava.

Proces informatičkog napretka iz Opatije basic do Opatije 2.0 bit će izazovan, ali nasušno potreban kako bi ubrzali procese upravljanja gradom, dobili certifikat transparentnosti i bili prepoznati kao interaktivan grad kroz sustav čiju ćemo izradu povjeriti domaćim informatičkim tvrtkama.

Također, spominjete „umanjivanje razlika u zdravlju i dobrobiti“ što to konkretno znači?

Svakog je pojedinca potrebno osnažiti u naporima da poveća kontrolu nad vlastitim zdravljem te ga tako i unaprijedi (kroz metode promicanja zdravlja) jer taj proces „donosi“ zdravlje i blagostanje, smanjuje troškove i omogućuje zdravo starenje. Za državu u cjelini, promicanje zdravlja donosi smanjenje tereta bolesti, kontrolu troškova zdravstvene zaštite, povećanje produktivnosti kao i osiguranje održivog i povoljnog društvenoekonomskog razvoja. No, ponovno je važno istaknuti kako zdravlje određuju brojni socijalni, ekonomski, ekološki faktori te kulturne norme zajednice što je često izvan kontrole pojedinca. Te odrednice zdravlja povezane su i s mnogim faktorima načina života (tjelesna aktivnost, prehrana, korištenje alkohola, droga i drugih sredstava ovisnosti, stres i reakcija na stres). Stoga je način života pod utjecajem odluka politike i aktivnosti u različitim sektorima društva. Zato je vrlo važna dobra informiranost onih koji donose odluke (kako na nacionalnom, tako i regionalnom te lokalnom nivou) kako bi se zdravlje uzimalo u obzir u odlukama različitih sektora na svim razinama vlasti, odnosno kako bi se poboljšalo donošenje odluka na temelju znanstvenih dokaza. 

Koji je po Vama kapitalni projekt značajan, a da bi ga Opatija trebala ostvariti u naredne četiri godine?

Kad moja administracija preuzme upravljanje Gradom prvi korak će biti analiza rashodovne strane proračuna s posebnim osvrtom na dugoročne obveze Grada i povezanih trgovačkih društava. Vjerojatno ćemo odmah biti prisiljeni ići na rebalans proračuna s obzirom na to da nam je u nasljeđe ostavljen nerealno visoko postavljen proračun veći od 200 mil. kuna premda je ostvarenje prošlogodišnjeg bilo na razini nešto višoj od 150 mil. kuna.

Zatim ćemo sjesti s kreditorima kako bismo ih upoznali s našim budućim planovima i željama vezanim uz realizaciju infrastrukturnih projekata te pokušali reprogramirati postojeće obveze i smanjiti kamate na iste. Kako smo istaknuli u našem programu prvo ćemo premjestiti benzinski servis Ine i autobusno parkiralište sa Slatine s ciljem oslobođenja prostora od potencijalnih „kradljivaca vremena“. Potom ćemo sjesti s upravom i vlasnikom L.R.H. d.d. kako bi usuglasili strateške odrednice eventualne buduće suradnje u javno-privatnom partnerstvu. Isto tako ćemo započeti pregovore o prodaji udjela Grada u vlasništvu tvrtke kako bi za građane Opatije i Liburnije uspjeli ishodovati najvišu moguću cijenu. Kad obznanimo prodaju dionica, nakon što na referendumu građani Opatije odluče o istoj i dobijemo što veću cijenu paketa, oslobodit ćemo dodatna financijska sredstva potrebna za sanaciju Slatine i Pančere. Između ostalog, u prvom mandatu planiramo izgraditi garažu za parkiranje na Gorovu te prodati zgradu bivšeg vrtića najboljem ponuđaču. Također nam je cilj projektirati dom vodenih sportova na Voloskom, naravno uz prethodni konsenzus lokalne zajednice. Mislimo da je to, sukladno iznimno lošem stanju gradske blagajne i utjecaju korona krize koji će se preliti i na sljedećih nekoliko godina, poprilično realan plan.

20200926_122253

Ukoliko ne uđete u drugi krug kome bi bili skloniji dati podršku Fernandu Kiriginu ili Ivi Dujmiću?

Da budemo do kraja jasni; današnja Opatija produkt je dugogodišnje vladavine jedne političke opcije koja je podobnost pretpostavila sposobnosti i time uništila sve realne šanse i nadanja Opatijaca u napredak. Posebno je za nazadovanje Opatije bila presudna 2017. godina i lokalni izbori na kojima je spinom, uskoro bivšeg gradonačelnika Dujmića, „umrla“ opatijska demokracija i svi demokratski procesi. Iskreno se čudim, već kad imamo u vijeću osobe koje su završile visoke škole, da nitko od njih nije progovorio o političkim pritiscima i teroru kojem su bili izloženi. Nekako se stječe dojam kako su svi akteri „zajednički“ glasovali za gradonačelnikove odluke i kako se boje biti oportunisti. Mi se ne bojimo biti drugačiji i baš zbog toga vjerujemo kako će nam Opatijci podariti svoj glas, kako za gradonačelnika tako i za gradsko vijeće, jer ćemo uvijek ostati svoji. Pomozite nam da u Grad, Gradsko vijeće i povezane tvrtke ponovno uvedemo demokratske procese odlučivanja i odagnamo tminu koja se nad nju nadvila zadnjih 12 godina. Baš iz tih razloga priželjkujem nezavisnog kandidata u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

 

 

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top