Marketing
Kastav

44. „Zeleni Kastav“ – sajam zdravlja i dobre vibre

image kosara agruma

Svi u Kastav 30. 11. 2019. na “Zeleni Kastav”!

Studeni se bliži kraju, no…za sada „studeni“ još niti bilo nije. Kiša se je ispadala, a vremenska prognoza za subotu – 30.11.2019. je pozitivna – kiše biti neće, djelomična naoblaka i temperatura oko 10 stupnjeva… zvuči gotovo idealno za 44. „Zeleni Kastav“ – sajam zdravlja i dobre vibre, a koji će se u vremenu od 09 –13 sati održati na čarobnoj Fortici, u centru dragog nam Kastva.Zleni Kastav 25-10-019_0017

Proslava 3. rođendana „Zelenog Kastva se nastavlja i svi ste pozvani na zdravicu uz mali zalogaj, bistro „Loža“. Ponovno će za vas skuhati crno vino OPG-a Rubeša iz Kastva.
Zlatni Kastav 9-10-017_0058
Biti će tu i DIP-ovci koje svakako treba posjetiti a kod kojih možete odabrati neki od njihovih proizvoda – platnene torbe od hrvatske žutice, patuljke, vješalice ili mirisne vrećice sa cvijetom lavande. Proizvodi su uglavnom izrađeni od recikliranih materijala na radionicama i druženjima, sami ih izrađuju uz pomoć volontera . Zauzvrat im donirajte novčani prilog, a koji im je nužan za podmirenje troškova režija i najma prostora gdje se druže i rade. Molimo Vas i da porazgovarate sa njima, jako su ponosni na svoje radove i što sudjeluju na našim sajmovima. Ukoliko želite saznati više o Društvu za istraživanje i potporu ( DIP ) iz Rijeke, posjetite njihovu fb stranicu.Zlatni Kastav 9-10-017_0051

Ponuda sajma biti će vrlo bogata – od svježeg lisnatog i korjenastog povrća, batata, graha, kapule ,češnjaka , sirupa i sokova iz Like, Hrvatskog Zagorja ,okolice Karlovca i Sv. Trojstva, do bogate ponude mandarina, limuna, naranči, kivija, kakija i kumkwata iz doline Neretve, te jabuka, krušaka, salsi i prerađevina iz Slavonije. Biti će jaja kokica sa podnožja Velebita sa ličke strane, vegete u ulju i kravljih sireva iz okolice Otočca, žitarica, pripravaka za jačanje imuniteta za vegane i nevegane, enzima za njegu biljaka i domova, ghee maslaca i pasti orašastih plodova iz okolice Zagreba.Zlatni Kastav 9-10-017_0024

OPG Mićić iz Rijeke ponuditi će razne vrste meda i izvanredni „Apikompleks“ za jačanje imuniteta. Dolaze nam i energetske pločice od sušenog voća i orašastih plodova „First in The Raw“.
viber image ana18
U ponudi će biti i aromatizirano vino „Kaplak“, razni likeri, džemovi i voćni namazi, tjestenina za vegane i tjestenina bez glutena, hladno prešana ulja i sjemenke lana i konoplje, lješnjaci, orasi, razna brašna – gotovo nije moguće spomenuti nešto što će nedostajati.viber image ana10

Socijalna zadruga „Put“ iz Rijeke, osim svježeg povrća i prerađevina koje već poznajete, donosi i adventske vijence koje izrađuju korisnici Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“, a koja sredstva ulažu u financiranje spomenutog prihvatilišta.
viber image ana6
Iz Slovenije, kao i svaki puta do sada, sa nama je Kmetija Žgajnar sa kravljim mlijekom, jogurtima, kefirima, smoothy-ima, maslacem, raznim sirevima i suhomesnatim proizvodima, a u ponudi imaju i sireve od kozjeg mlijeka.

Iz Gorskog Kotara dolaze nam štrudle sa jabukama i šumskim voćem, iz Veprinca slasne torte OPG-a Iva Ćulumović, a iz Kastva, OPG Kukurin sa zrelim kaki-em. „Hortiriviera – Pero“ iz Matulja donosi sredstva za njegu naših domova i odjeće.Zleni Kastav 25-10-019_0014

Iz Zagreba dolazi „Qala“ prirodna kozmetika za njegu lica i tijela, aromaterapeuta, gospođe Klaudie Matun.

Marketing

Prisutni će biti i Hrvoje Novosel, biodinamičar iz okolice Zagreba sa biodinamičkim pripravcima, biodinamičkim humusom i cvijetom industrijske konoplje, u sklopu svoga OPG-a, a istoga dana, u vremenu od 11 – 13 sati održati će predavanje pod nazivom „Živa hrana“ u Vjećnici Grada Kastva. Hrvoje je jedna iznimna osoba koja će nas naučiti kako uzgojiti i prepoznati „živu hranu“, hranu koja je uzgojena na prirodan način uz primjenu znanja o biodinamičkom uzgoju, hranu koja je puno nutritivnija, a o zdravstvenim blagodatima nije potrebno ništa dodati.Zleni Kastav 25-10-019_0036

Prvi puta ove sezone, tu su i Bodiši sa ovogodišnjim ekstradjevičanskim maslinovim uljem iz Ližnjana kraj Pule te još jedno lokalno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – OPG Perišić Nedi iz Poljana, iznad Opatije, podno Učke, a bavi se poljoprivredom na više malih parcela u Poljanama i Veprincu. U ponudi će imati maslinovo ulje i autohtoni češnjak. Uz ovu obitelj vezuje se jedan zanimljiv podatak – otac gospodina Perišić Nedia, Perišić Jura, bavio se je vinarstvom, a 1955. godine je na Poljoprivrednoj izložbi kotara i grada Rijeka, koja je održana baš u Kastvu, sudjelovao sa grožđem sorte „malvazija“ i „veli par“, te osvojio III nagradu u iznosu od tadašnjih 5.000 dinara.Zlatni Kastav 9-10-017_0051 (1)

Obilje svega – i jedna novina, po prvi puta prisutni će biti „Mayantu“ (dobri duh iz Amazonije koji liječi i pomaže svima dobrima). Projekt wild harvest, čiji je „Mayantu“ ponosan član, pokrenut je u cilju provođenja održive žetve samoniklog bilja. Zajednice su educirane u berače – penjače, a koji se uz pomoć posebno oformljenog modela užadi, uspinju do plodova na vrhovima palmi. Područja žetve su mapirana, te im se svake godine ponovno vraćaju. Žetva zahtjeva više radne snage, ali ujjedno osigurava stabilne prihode za brojne obitelji, pruža alternativu za destruktivne djelatnosti i čuva Amazonu za buduće naraštaje. Kroz program „Wild harvest“ uči se kako iskoristiti prašumu, a pritom ne uzimati ništa od nje. U socioekonomskim procjenama autohtonih indijanskih zajednica, samo berba buriti palme predstavlja oko 5 – 15 % ukupnog prihoda kućanstva za obitelji. Osnivanjem „Mayantu“ tvrtke za istraživanje i razvoj u prirodnim znanostima, prevladali su administrativne prepreke i donijeli proizvode lokalnih zajednica Amazone na evropsko tržište. „Mayantu“ je društveno odgovoran projekt nastao na načelima održive žetve.Zlatni Kastav 9-10-017_0036

Asortiman biljnih ulja prehrambene i kozmetičke namjene, u malim količinama sadrži velike udjele biološki aktivnih tvari. Ubiru se plodovi direktno iz divljine Amazone – potiče se suradnja lokalnih plemena, potražuje više lokalne radne snage, njeguje se tradicionalna obrada, i najvažnije – čuva se Amazona od beskrupulozne eksploatacije i uništavanja od strane ljudi koji se rukovode jedino profitom. Osnivač „Mayantu“-a je Ana Borovina, biolog koja je provela više godina u Peruu.
Zlatni Kastav 9-10-017_0016
Nastavlja se sa sakupljanjem plastičnih čepova i razmjenom knjiga na INFO Zeleni Kastav, gdje možete dobiti i informacije o učlanjenju u neku od Grupa solidarne razmjene kako biste osigurali popust kod kupovine na sajmovima, te osigurali neke od tjednih isporuka neovisno o sajmovima.
viber image ana22
Na sajmu će biti i „Opatijski plogeri“ sa svojim aktivnostima, a najavljujen je i nastup „Kastavca mjeseca rujna“, mladog Doriana Rubeša, svjetskog prvaka u sviranju harmonike u kategoriji do 10 godina – nastupa u 11,45.
viber image ana13
U petak, 29. 11. 2019. u 18 sati 44. „Zeleni Kastav“  predstavit će se u emisiji „Živko i Zdravko“ na Radio Kastvu, a tijekom večeri emisiju možete poslušati na snimci koju će Zeleni Kastav objaviti na njihovoj FB stranici. Tijekom sjama slijedi javljanje uživo, a u sklopu kojega će biti i nagradnu igru za slušatelje – „nagradna košarica“ sastavljena je od ponude proizvođača na sajmu.
viber image 2019-02-11 , 16.04.51FD1
Prostor Fortice će, kao i uvijek do sada, krasiti radovi dječice iz osnovnih škola „Milan Brozović“ iz Kastva, „Drago Gervais“ iz Brešca i „Fran Franković“ iz Drenove, te dječjih vrtića „Vladimir Nazor“ iz Kastva, „Poneštrica“ i „Kockica“ iz Rubeša, veliko im hvala.image kosara agruma

Organizatori zahvaljuju Gradu Kastvu, Turističkoj zajednici Grada Kastva i LAG-u Terra Liburna na pomoći i potpori svih ovih godina,  našem medijskom pokrovitelju Radio Kastvu i ostalim medijima koji ih prate. Zahvale idu i volonterima Grupa solidarne razmjene te uzgajivačima i proizvođačima na trudu i zalaganju za bolje sutra.

20170813_235504 zk10.Irena povrce

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top