Marketing
Opatija

30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta

dječja prava

Predstavljeno opsežno istraživanje o poznavanju dječjih prava

U povodu 30. godišnjice Konvencije UN-a o pravima djeteta  članice i članovi Društva naša djeca Opatija i Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije predstavili su rezultate nedavno provedenog istraživanja o poznavanju dječjih prava među osnovnoškolcima u Opatiji, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi.

Jučer je središnja hrvatska svečanost 30. godišnjice Konvencije održana u Saboru RH, a na njoj su sudjelovali i članovi opatijskog DGV-a Mateo i Dunja koji su okupljenim saborskim zastupnicima i ostalim uglednim gostima predstavili rezultate istraživanja Eurochilda „Europa kakvu djeca žele“ u kojem je sudjelovalo 20 tisuća djece iz 23 europske zemlje. Poruka se može sažeti na nekoliko ključnih stajališta: prava djece trebaju biti u središtu politike EU-a, djeca trebaju biti uključena u procese donošenja odluka na europskoj i nacionalnoj, kao i lokalnoj razini, borba protiv svakog oblika nasilja i zlostavljanja, sigurno digitalno okruženje, pridržavanje Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

U 30. godina koliko je na snazi UN-ova Konvencija učinjeni su globalno bitni pomaci vezano uz dječja prava, tako je smanjena smrtnost djece u najranijim godinama, više djece ide u školu bez obzira na spol, manje je neuhranjene i krajnje siromašne djece, no prostor za pomake još uvijek je velik te se dječja prava širom svijeta svakodnevno grubo krše, istaknula je tajnica opatijskog DND-a Sanja Škorić.

Rezultate provedenog istraživanja o poznavanju dječjih prava koje je provedeno među 391 djetetom viših i 222 djece nižih razreda osnovnih škola u Opatiji, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi predstavila je psihologinja DND-a Opatija Ana Jantolek.

Zaključci istraživanja su da je većina djece upoznata s dječjim pravima i s Konvencijom UN-a o zaštiti tih prava, no postoji prostor za napredak. Djeca su osobito zainteresirana za učenje o svojim pravima uključivanjem u aktivnosti koje su njima zabavne. Kao glavne društvene probleme djeca prepoznaju ovisnosti, nasilje u svim oblicima, opterećenost svakodnevnim obavezama i obiteljske probleme.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Ravnatelj opatijske Osnovne škole R. K. Jeretov Fredi Glavan naglasio je kako istraživanje puno govori o svakodnevnim poteškoćama i problemima s kojima se djeca suočavaju te dodao da nikada nije dosta ponavljanja, produbljivanja znanja po tom pitanju. Današnja su djeca digitalna generacija koja je, uz mnoge prednosti, suočena i s velikim zamkama i negativnim utjecajima, kazao je Glavan. Istaknuo je i skandinavski primjer učenja o empatiji u okviru nastavnog programa u školama.

– Napravili ste iznimno vrijedno istraživanje koje vam govori u kojem smjeru trebate dalje ići, a  nadamo se da ćemo s godinama na listu učinjenog u poboljšanju dječjih prava u svijetu uspjeti staviti još postignuća, naglasila je Danijela Žagar iz riječkog Ureda pravobraniteljice za djecu.

Zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić, čestitavši DND-u i DGV-u na mnogim postignutim uspjesima u posljednje vrijeme te na osvojenoj ovogodišnjoj nagradi za Naj naj naj akciju Društava naša djeca Hrvatske, istaknula je kako je iznimno ponosna sa svim njihovim ostvarenjima na nacionalnoj i međunarodnoj razini te naglasila da će ih Grad Opatija uvijek podržavati u brojnim aktivnostima.

Izvor: Grada Opatija

55555
MarketingNovax"

Zadnje novosti

To Top