MarketingMariner keramika
Sport

3. izdanje Barcolane osvojio je Arca Sgr iz Trsta

Barcolana

TRST – 53. izdanje Barcolane osvojio je čamac Arca Sgr iz Trsta Furio Benussi. Za nešto više od 45 minuta, u 11:16:03, stigao je do treće bove, ispred dvorca Miramare.

Drugo mjesto osvojio je Ewol u 18.11.10, unatoč tome što je slomio glavno jedro, a treće Maxi Jena u 11.26.45. Četvrto mjesto dodijeljeno je Adriatic Europa Dussan Puh (28.27.17).

Utrku je karakterizirala bura koja već danima puše nad Trstom i koja je tijekom regate dosegla udare od 40 čvorova. Na ovom izdanju je bilo prijavljeno više od 1650 brodova, a prošle godine se Barcolana zbog pandemije nije ni održala.

Barcolana

Cilj su organizatori izmijenili upravo zbog bure, pa regata nije završila kao obično na trgu Unità već na bovi 3. Ovogodišnja regata vozila se po vrlo jakoj buri, pa je nakon podneva skraćena ruta, dok je regata poništena za jedrilice manje od 12 metara zbog opasnih naleta bure preko 40 čvorova. Donesena je odluka da se spriječi plovidba čamaca u područjima trkaćih staza gdje su udari vjetra bili najžešći.

MarketingMariner keramika

Intervencije spašavanja i pomoći za Barcolanu 53 bile su brojne zbog zahtjevnih uvjeta na moru i vjetru, ali je vrlo ograničen broj natjecatelja izbjegao velike opasnosti tipične za regatu, koje su uvijek povezane s gužvom na startnoj liniji i posljedičnim sudarima.

Na moru je bilo dvanaest intervencija, s ukupno uključenom 41 osobom, zbog kvara na motoru ili kormilu, lomova na glavnom jedru. Što se tiče akcija spašavanja, najozbiljnija nesreća dogodila se u središtu trkačkog staze, u blizini prve bove. Skiper desetometarske slovenske jedrilice sa šest ljudi na brodu, očito nakon sudara s drugim natjecateljem, više nije mogao upravljati svojom jedinicom koja se počela puniti vodom i tonuti. Barcolana

55555
MarketingMariner

Zadnje novosti

To Top