MarketingMariner keramika
Kultura

27. siječnja – Dan sjećanja na holokaust

holokaust_27012020_osijeknews

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7 500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Hrvatska je u studenome 2005. godine postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

Dan sjećanja na Holokaust i sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata obilježava se diljem Europe s posebnim naglaskom na obrazovanju mladih generacija.

Nacistički logori uzeli su milijune života. U Auschwitzu je ubijeno milijun i pol ljudi, od čega veliki broj djece. Osim Židova, žrtve nacističkog terora bili su Slaveni, Romi i svi oni koji nisu razmišljali kao nacisti. 27. siječnja 1945. sovjetska vojska ušla je u Auschwitz i oslobodila preživjele. Razumljivo je stoga, da se upravo na taj dan prisjećamo žrtava holokausta, da se nikada ne zaborave, uz apel upućen cijelom svijetu – holokaust nigdje i nikada više!

MarketingMariner keramika

Na svojoj Face book stranici Opatijac Oleg Mandić podijelio je sliku te ispod nje napisao: Oslobodivši Auschwitz (27.01.1945) Crvena Armija je tamo našla zatočene i Opatijce: Olgu (nonu), Nevenku (mamu) i Olega Mandić (12 godišnji dečko). Na ruskoj fotki toga vremena ih vidimo sa kapetanom Fedorovom, ruskim komandantom logora i pukovnikom Fedosenkom, zapovjednikm Krakovske vojne oblasti.

privatna fotografija preuzeta sa Facebooka

privatna fotografija preuzeta sa Facebooka https://www.facebook.com/oleg.mandic

Facebook https://www.facebook.com/oleg.mandic

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top