MarketingMariner keramika
Opatija

20 godina Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije

dječje gradsko vijeće

Grad Opatija je među prvim gradovima u RH koji se još u svibnju 2000. godine dobrovoljno uključio u Akciju gradovi – općine prijatelji djece, a u studenom 2005. godine je stekao počasni naziv “Grad Opatija – prijatelj djece“. Zadovoljavanjem propisanih kriterija Opatija je potvrdila da je već odavno grad koji je prijatelj djece, koji radi s djecom i za djecu i što je najvažnije, čuje što djeca poručuju. Glas djece od 2001. godine redovito i pažljivo slušamo i kroz rad Dječjeg gradskog vijeća. Od tada, do danas, kroz Dječje gradsko vijeće prošlo je 281 dijete, a imali smo 12 malih gradonačelnika, odnosno gradonačelnica.

Opatijsko je Dječje gradsko vijeće po mnogočemu jedinstveno u Hrvatskoj: pokrenulo je susret Dječjih vijeća još 2004. godine, potpisalo izjavu o suradnji s Gradonačelnikom Grada Opatije, jedino u Hrvatskoj ima svoj mali proračun od 12 tisuća kuna, članovi su Eurochild organizacije, aktivno sudjeluju u radu Ureda UNICEF-a Hrvatske i Vijeću za djecu Hrvatske. Rad opatijskog Dječjeg gradskog vijeća prepoznat je kao primjer dobre prakse na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Na svjetskom Summitu Gradova prijatelja djece održanom u organizaciji UNICEF-a u Kolnu 2019. godine Opatija se plasirala među pet finalista u kategoriji “Značajno sudjelovanje djece” te je svrstana među 20 najboljih svjetskih gradova prijatelja djece koji potiču inovativna i nadahnjujuća rješenja i projekte za poboljšanje dječjih prava na lokalnoj razini.

– Projekt Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije započeo je pred punih 20 godina i od tada do danas mali vijećnici postali su pravi ambasadori našega grada. Ovo je gradski projekt koji zajednički provodimo s Društvom Naša djeca Opatija te opatijskom i lovranskom osnovnom školom, a prepoznat je ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire. Podsjećam na činjenicu da je predstavnica Opatije još 2002. godine bila u Ujedinjenim narodima u New Yorku na Svjetskom summitu o djeci u pratnji tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, a u tijelima Europske unije gotovo su stalni gosti. Mali vijećnici na svojim sjednicama poručuju nama odraslima da su ovdje, da imaju svoje želje i potrebe, a mi im, u skladu s našim mogućnostima i ovlastima, želje ispunjavamo. Ujedno zahvaljujem malim vijećnicima ovog, 12. saziva na vrijednom radu, kazao je zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić.

DND Opatija cijelu će godinu, nizom bogatih programa, obilježavati 20-ti rođendan Dječjeg gradskog vijeća sa zajedničkim motom vijećnika Dječjeg gradskog vijeća “Mišljenje nas djece je mišljenje budućnosti!”

MarketingMariner keramika

 

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top