MarketingMNK Gorovo
Opatija

Drago Gervais rođen je na današnji dan 1904. godine

Drago Gervais

Drago Gervais

Rođen je na današnji dan, 18. travnja 1904. godine kao Carlous Iulius Oscar Gervais. Stanovao je na adresi u Opatiji, Abbazia 227. Njegovo je djetinjstvo u Opatiji prekinula fašistička okupacija pa je sa 14 godina bio prisiljen napustiti ovaj kraj. Srednju školu završio je u Opatiji i na Sušaku a Pravni fakultet pohađao je u Zagrebu i Ljubljani.

Prvi posao dobio je u Crikvenici a kasnije je radio i u Bakru i Bjelovaru. Tragično je preminuo u Sežani 1957. pod do danas nerazjašnjenim okolnostima.Ploča Gervais

Najvećem primorskom pjesniku Dragi Gervaisu ime je zlatnim slovima upisano i u Corpus naše nacionalne književnosti. Osnovna škola u Brešci zove se Drago Gervais njemu u čast, kao i kulturni centar u Opatiji. U Opatiji se jedna ulica zove po pjesniku a postavljena je i ploča njemu u čast. Njegova bista krasi park ispred zgrade Gorovo u Opatiji a jedan mu je spomenik posvećen u Žminju u Istri.

Njegovi stihovi Moja zemja (Pod Učkun) uče se u prvim razredima osnovne škole u primorskom kraju i nema osobe koja ne zna ove stihove:

Marketing

Pod Učkun kućice
bele,
miće, kot suzice
vele.
Beli zidići, črjeni krovići
na keh vrapčići
kantaju.
Mići dolčići, još manje lešice
na keh ženice
kopaju.
Cestice bele, tanki putići,
po keh se vozići
pejaju,
i jedna mića, uska rečica,
pul ke se dečica
igraju.
Na sunce se kućice
griju,
na turne urice
biju.

Ustanova Festival Opatija nedavno je primila vrijednu donaciju u vidu dijela ostavštine Drage Gervaisa u kojoj se između ostalog nalaze rijetki rukopisi, obiteljske fotografije i dokumenti te će nakon proučavanja materijala i digitalizacije sve to biti izloženo u centru Gervais u Opatiji koji se i zove po njemu.DRAGO GERVAIS

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top